وردپرس چیست؟ هر آنچه باید از وردپرس بدانیم!

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا و یا CSM بسیار محبوب و معروف است که بیش از 50 درصد سایت ها در دنیا از آن استفاده می کنند. در این مطلب ما به سراغ وردپرس رفته ایم و می خواهیم هر آنچه لازم است درباره آن بدانید را به شما آموزش بدهیم. پس همراه ما باشید.
وردپرس چیست

بعید است که در دنیای وب فعال باشید و با سایت ها سر و کار داشته باشید و اسم وردپرس را نشنیده باشید. وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا یا همان CMS متن باز و منبع باز است که به شما اجازه می دهد علاوه بر طراحی سایت، سایت را مدیریت کنید و به آن محتوا اضافه کنید. در اینجا قصد داریم ببینم که وردپرس چیست، طراحی سایت با وردپرس چیست و به زبان ساده هر آن چیزی که درباره این سیستم مدیریت محتوا لازم است بدانید را به شما آموزش دهیم. پس در ادامه همراه ما باشید.

وردپرس چیست

وردپرس چیست به زبان ساده

اینکه خیلی از مردم ممکن است در گوگل سرچ کنند “وردپرس چیست به زبان ساده” به این خاطر است که فکر می کنند وردپرس یک سیستم پیچیده است که فقط افراد حرفه ای می توانند با آن کار کنند. درباره اولی درست فکر می کنند اما درباره دومی باید بگوییم که اتفاقا وردپرس پیچیده طراحی شده است تا به سادگی بشود از آن استفاده کرد. به زبان ساده، وردپرس یک سیستم متن باز و منبع باز درون وب است که بوسیله آن ما می توانیم سایت خودمان را طراحی و مدیریت کنیم. متن باز بودن و منبع باز بودن آن هم به این معناست که هرکسی می تواند افزونه یا قابلیتی را به این برنامه اضافه کند.

ما بارها در تعریف وردپرس آن را یک سیستم مدیریت محتوا خواندیم. شاید برای شما سوال پیش بیاید که این سیستم مدیریت محتوا که ما می گوییم اصلا چیست و چرا وردپرس جزوی از آن است؟ مگر سیستم هایی شبیه به وردپرس هم وجود دارند؟

وردپرس چیست به زبان ساده

سیستم مدیریت محتوا چیست؟

سیستم مدیریت محتوا (Content Management System یا به اختصار CMS) به هر نوع سیستمی گفته می شود که به اجازه می دهد در بستر دیجیتال محتواهایی مانند وب سایت، بلاگ و اپلیکیشن بسازیم. سیستم های مدیریت محتوا معمولا یک رابط کاربری کاربر پسند به ما می دهند تا بتوانیم در محیط آن ها، هر آن چیزی که می خواهیم را در بستر دنیای دیجیتال طراحی کنیم.

معروفترین سیستم های مدیریت محتوا وردپرس، جوملا، دروپال و شاپیفای هستند و ما در اینجا با وردپرس کار داریم. خیلی ها تصور می کنند که فقط این وردپرس است که قابلیت طراحی سایت فروشگاهی و طراحی سایت شرکتی را به ما می دهد، در حالی که چندین سیستم مدیریت محتوای دیگر با امکانات متفاوت نیز وجود دارند. اما وردپرس از همه لحاظ در یک سطح قابل قبول و خوبی عمل می کند که باعث شده است انتخاب اول طراحان سایت در ایران باشد.

سیستم مدیریت محتوا چیست

تاریخچه وردپرس چیست؟

برای اینکه ببینیم تاریخچه وردپرس چیست باید برگردیم به سال 2003 که در آن زمان، در اوج شکوفایی اینترنت و وب، جمعی از توسعه دهندگان خلاق به منظور ساخت محیط بهتر و راحت تر برای طراحان سایت، وردپرس را پایه گذاری کردند. موضوع جالبی که درباره تاریخچه وردپرس وجود دارد این است که توسعه دهندگان وردپرس عاشق موسیقی Jazz هستند و به احترام این موسیقی و هنرمندان فعال در آن، هر آپدیت وردپرس را به نام یکی از این هنرمندان موسیقی جز می گذارند که در نوع خود جالب است.

در حال حاضر که این مطلب نوشته می شود، آخرین بروزرسانی وردپرس مربوط به 15 اپریل 2025 با نام رمزی Cecil می شود که تمرکز آن بر روی بالا بردن کیفیت Accessibility و Performance وردپرس به منظور بهتر کردن تجربه کاربری می باشد.

تاریخچه وردپرس چیست

طراحی سایت با وردپرس چیست و چگونه انجام می شود؟

اینکه طراحی سایت با وردپرس چیست و دقیقا چگونه انجام می شود سوال خیلی از صاحبان کسب و کار است. این افراد معمولا می خواهند که یک سایت عالی برای شرکت خود یا یک طراحی سایت فروشگاهی داشته باشند که در هر شرایطی بتوانند تغییرات مد نظر خودشان را روی سایت و یا فروشگاه خودشان ایجاد کنند. طراحی سایت با وردپرس طی مراحل زیر به راحتی انجام می شود:

  1. طراحی قالب سایت
  2. نصب وردپرس روی هاست و دامنه
  3. پیاده سازی تنظیمات مورد نظر وردپرس
  4. نصب افزونه های ویرایش قالب و Add-on های مورد نظر
  5. پیاده سازی قالب طراحی شده با پنل وردپرس
  6. اعمال تغییرات روی قالب
  7. بهینه سازی و ایجاد صفحات

طراحی سایت با وردپرس به همین راحتی انجام می شود. در واقع چیزی که در طراحی سایت با وردپرس مهم است، درون مایه کارهایی است که انجام می شود و کار کردن با وردپرس اصلا سخت نیست. منظور این است که طراحی قالب سایت سخت است، محتوا نویسی برای یک سایت سخت است و بهینه سازی یک سایت است که دشوار است، اما این کار با وردپرس نیست که بخش سخت ماجراست.

طراحی سایت با وردپرس چیست و چگونه انجام می شود

مزایای وردپرس چیست؟

امروزه شاید خیلی از کسانی که در حوزه وب هم فعالیت نمی کنند بدانند که مزایا وردپرس چیست و نیازی به تکرار نباشد. اما خیلی ها هستند که تصور می کنند طراحی سایت با وردپرس یعنی اینکه سایت ما قرار نیست یک سایت حرفه ای باشد و وردپرس به درد کسب و کارهای بزرگ نمی خورد. این یک تصور کاملا اشتباه است که دلیل بوجود آمدن آن، ساده انگاشته شدن وردپرس توسط بعضی از توسعه دهندگان سایت است. برای اینکه بهتر موضوع را در کنیم، بیایید ببینیم اصلا مزایا وردپرس چیست و چرا خیلی از سایت های مشهور در جهان از وردپرس استفاده می کنند:

  • کار کردن با وردپرس راحت است و بعد از چند آموزش می توانید آن را یاد بگیرید.
  • وردپرس متن باز و منبع باز است و هر کدی که بخواهید را می توانید به آن اضافه کنید.
  • وردپرس با امور سئو سازگار است و به طور کلی موتورهای جست و جو مشکلی برای خواندن سایت های وردپرسی ندارند.
  • وردپرس دنیایی از افزونه های مختلف برای کارهای مختلف را دارد که می توانید از آن ها استفاده کنید.
  • آموزش های وردپرس همه جا هست و شما می توانید به راحتی کار با پنل وردپرس را یاد بگیرید.
  • قالب های متنوعی دارد و قابلیت سازگار شدن با قالب اختصاصی شما را هم دارد.

مزایای وردپرس به همین مواردی که گفتیم خلاصه نمی شود اما در نهایت باقی مزایا هم زیر مجموعه همین موارد به حساب می آیند. اما آیا وردپرس سرتاسر مزیت است و هیچ عیبی ندارد؟ خیر، گل بی خار که نداریم! پس بیایید برای رعایت جانب انصاف به معایب وردپرس نیز بپردازیم.

مزایای وردپرس چیست

معایب وردپرس چیست؟

وردپرس بدون عیب و ایراد نیست و اگر بخواهیم ببینیم معایب وردپرس چیست، باید این را در نظر بگیریم که وردپرس هم مانند هر سیستم و برنامه ای که توسط انسان ساخته می شود، کاستی های خودش را دارد. در ادامه به اصلی ترین و بحث برانگیزترین معایب وردپرس می پردازیم:

  • وردپرس به خودی خود به خاطر منبع باز بودن و متن باز بودن آن، امنیت پایینی دارد.
  • هرکسی می تواند به هر قصدی افزونه ای در آن بسازد و عرضه کند.
  • یک سری از امکانات خاص برای یک سایت توسط وردپرس پشتیبانی نمی شود و اگر هم کدی تعریف بشود که بتوان آن مورد را اجرا کرد، ممکن است مشکلات دیگری بوجود بیاورد.
  • اگر افزونه های مورد قبول امنیتی نصب نباشن، ربات های اسپم به راحتی به وردپرس نفوذ می کنند.

هرچند که با دانستن اینکه معایب وردپرس چیست می توانیم جلوی ضرر را از هر جایی بگیریم، اما باز هم نمی توان ایرادات وردپرس را کتمان کرد و این طبیعی است.

معایب وردپرس چیست

زبان وردپرس چیست؟

یکی از اصلی ترین سوالاتی که احتمالا حرفه ای ها قدیم تر می پرسیدند این بود که زبان وردپرس چیست و وردپرس با چه زبان برنامه نویسی ای نوشته می شود. بدون شک اصلی ترین و مهمترین زبان وردپرس PHP است. PHP یک زبان اسکریپت نویسی سمت سرور است که ستون فقرات وردپرس به حساب می آید. در ادامه به تمامی زبان های برنامه نویسی وردپرس اشاره خواهیم کرد و کارکرد هرکدام در وردپرس را مورد بررسی قرار می دهیم.

PHP

همانطور که گفتیم پی اچ پی ستون فقرات و هسته اصلی وردپرس به حساب می آید. PHP در وردپرس وظیفه اجرای عملکردهای اصلی، تعاملات پایگاه داده، بارگذاری قالب و اجرای پلاگین ها را برعهده دارد.

HTML

HTML یا Hyper-Text Markup Language یک زبان فرامتن مارک آپ است که ریشه ای ترین زبان برای طراحی سایت به حساب می آید. این زبان یک فریم ورک ساختاری برای صفحات سایت ارائه می دهد و باعث شکل گرفتن ساختار سایت، چیدمان ها و محتوای سایت می شود.

CSS

CSS یا Cascading Style Sheets وظیفه دادن شکل و استایل به المان های HTML را دارد و چیدمان محتوا را تعیین می کند.

JavaScript

جاوا اسکریپت یکی از اصلی ترین زبان های اسکریپت نویسی است که در وردپرس وظیفه بهینه سازی عملکرد ها و تعاملات پویا در سایت را برعهده دارد. اموری مانند کاروسل تصاویر، بروزرسانی های ریل تایم سایت و ثبت فرم های سایت به عهده جاوا اسکریپت می باشد.

MySQL

این سیستم مدیریت پایگاه داده وظیفه ذخیره کردن تمامی اطلاعات در وردپرس مانند صفحات، قالب ها، دسته بندی ها و غیره را بر عهده دارد.

زبان وردپرس چیست

تفاوت طراحی سایت اختصاصی با طراحی سایت با وردپرس چیست؟

یکی از اصلی ترین سوالات که بالاتر هم به آن اشاره کردیم این است که فرق بین طراحی سایت اختصاصی با طراحی سایت با وردپرس چیست و چرا یک سری تصور می کنند که طراحی سایت اختصاصی بهتر از طراحی سایت با وردپرس است. در حالی که ما در اینجا قصد داریم به دور از جانب داری این دو نوع از طراحی سایت را با یکدیگر در جدول زیر مقایسه کنیم:

طراحی سایت اختصاصیطراحی سایت وردپرسی
نیاز به متخصص برای اعمال تغییرات در سایتتغییرات در سایت با پنل وردپرس
استفاده از زبان‌های برنامه‌نویسی متفاوت برای طراحی سایتاستفاده از زبان‌های برنامه‌نویسی مشخص و محدود برای طراحی سایت
امنیت بیشتر (اگر به درستی پایه‌ریزی شود)امنیت کمتر اما قابل جبران با افزونه‌ها
سرعت بیشتر (اگر به درستی پایه‌ریزی شود)سرعت کمتر اما قابل جبران با افزونه‌ها
طراحی و پیاده‌سازی صفر تا صد سایت با کدنویسیطراحی و پیاده‌سازی صفر تا صد سایت با پنل و ادیتورها
زمان‌بر بودن طراحی و توسعه سایتتوسعه و طراحی سایت با سرعت بالا و تحویل سریع
سئوی بسیار سختسئوی راحت و همگام با موتورهای جست‌وجو
هزینه بسیار بالاهزینه بسیار پایین نسبت به طراحی اختصاصی

با وردپرس چه سایت هایی می توانیم طراحی کنیم؟

اگر تا الان که می گفتیم “وردپرس چیست” متوجه نشده اید، اینجا به شما بگوییم که شما رسما هر نوع سایتی که دلتان بخواهد می توانید با وردپرس طراحی کنید. شاید سوال درست این باشد که بپرسیم: چه سایت هایی را نمی شود با وردپرس طراحی کرد؟ که در آن صورت باید به شما بگوییم که سایت های ایستا (سایت های استاتیک که هیچ کاری نمی شود روی آن ها انجام داد) و سایت های بازی محور را نمی شود با وردپرس طراحی کرد. به غیر از این موارد، هر سایت دیگری که بخواهید را به راحتی می توانید با وردپرس طراحی کنید که شامل موارد زیر می شود:

  • طراحی سایت فروشگاهی
  • طراحی سایت شرکتی
  • طراحی سایت پزشکی و نوبت دهی
  • طراحی سایت خدماتی
  • طراحی سایت موسیقی
  • طراحی سایت خیریه
  • طراحی سایت فیلم و سریال
  • طراحی سایت پخش ویدیو
  • و هر طراحی سایت دیگری که فکرش را بکنید
با وردپرس چه سایت هایی می توانیم طراحی کنیم

در بین مواردی که گفتیم، طراحی سایت پزشکی شاید از همه پیچیده تر به نظر برسد. مگر می شود که پروتکل های پیچیده نوبت دهی را با طراحی سایت پزشکی وردپرس انجام داد؟ بله می شود و تیم فدورا نیز این موضوع را ثابت کرده است. برای اطلاعات بیشتر می توانید نگاهی به صفحه طراحی سایت پزشکی فدورا  بیندازید.

چرا از وردپرس برای طراحی سایت استفاده کنیم؟

در حال حاضر شما می دانید که مزایا وردپرس چیست و ما طراحی سایت وردپرسی را با طراحی سایت اختصاصی نیز مقایسه کردیم. اما حق دارید که همچنان قانع نشده باشید که چرا باید از وردپرس برای طراحی سایت استفاده کنیم. چون ممکن است در طی زمان باورهای غلطی در رابطه با وردپرس بوجود آمده باشد که وردپرس را در سطح طراحی سایت فقط برای کسب و کارهای کوچک پایین بیاورد.

برای اینکه بگوییم چرا وردپرس برای طراحی سایت ما مناسب است دیگر صحبتی از مزایای این سیستم مدیریت محتوا نمی کنیم. بلکه به جای آن به شما میگوییم که سایت هایی مانند سایت رسمی شرکت Microsoft، بلاگ Playstation، سایت شرکت والت دیزنی، سایت مجله نیویورک تایمز، سایت بند راک معروف رولینگ استونز و سایت کاخ سفید آمریکا با وردپرس طراحی شده است. دیگر واضح تر از این نمی توانیم به شما بگوییم!

چرا از وردپرس برای طراحی سایت استفاده کنیم

آیا وردپرس امن است؟

وردپرس به خودی خود امن نیست و نفوذ پذیری بالایی دارد. اما به این معنا نیست که نمی شود وردپرس را به امن ترین حالت ممکن تبدیل کرد. اول اینکه شما می توانید با دریافت گواهی SSL برای دامنه خودتان سایتتان را امن کنید، دوم اینکه با نصب افزونه هایی مانند Wordfence و reCaptcha از نفوذ به سایتتان توسط افراد و ربات ها جلوگیری کنید.

به هر حال شما باید این موضوع را مد نظر قرار بدهید که امنیت در سایت یک امر نسبی است و هیچ سایتی کاملا امن و نفوذناپذیر نیست. تنها کاری که شما باید انجام بدهید این است که با رعایت نکات امنیتی، سایت خودتان را به امن ترین شکل ممکن دربیاورید.

آیا وردپرس امن است

امور سئو در وردپرس چیست و شامل چه مواردی می شود؟

قدیم تر موضوع سئو خیلی در رابطه با طراحی سایت مطرح نمی شد اما امروزه همه مزیت های سئو را می دانند. وردپرس یکی از بهینه ترین سیستم های مدیریت محتوا برای سئو می باشد و خودش به تنهایی بخشی از سئو سایت شما را برعهده می گیرد. در ادامه به چند مورد از مزایای وردپرس برای سئو می پردازیم که بهتر متوجه فواید وردپرس در بهینه سازی سایت برای موتورهای جست و جو بشویم:

  • کدهای وردپرس برای ربات های موتور جست و جو کاملا قابل خواندن هستند.
  • قالب های وردپرس عموما سازگار با خط مشی موتورهای جست و جو هستند.
  • افزونه هایی مانند Rank Math و Yoast در وردپرس هستند که می توانند مدیریت سئو سایت ما را به عهده بگیرند.
  • افزونه های کش مانند WP Rocket و Litespeed سرعت سایت ما را برای سئو بهتر افزایش می دهند.
  • بارگذاری مطالب، بروزرسانی سایت و امور سئو داخلی به راحتی از طریق وردپرس قابل انجام است.
  • ابزارهای سئو قابلیت اتصال به وردپرس را دارند.
  • دیده شدن و دیده نشدن سایت شما توسط ربات های موتور جست و جو تنها با یک کلیک در وردپرس میسر می شود.
امور سئو در وردپرس چیست و شامل چه مواردی می شود

سایت های WordPress.com و WordPress.org با یکدیگر چه تفاوتی دارند؟

وقتی به دنبال سایت وردپرس هستیم، دو گزینه همیشه رو به روی ما قرار می گیرد. یکی از این گزینه ها WordPress.org و دیگری WordPress.com است. سایتی که معمولا ما با آن کار داریم wordpress.org است که از طریق آن می توانیم آخرین بروزرسانی سیستم مدیریت محتوای وردپرس را دریافت کنیم و آن را روی هاست خودمان بارگذاری کنیم. جامعه کاربران وردپرس در این سایت با یکدیگر تعامل می کنند و آموزش های این سایت هم کاملا متمرکز بر کار کردن با پنل وردپرس می باشد. یعنی در واقع این سایت کاملا متمرکز بر خود پنل وردپرس و همان وردپرسی است که ما می شناسیم.

اما WordPress.com یک سایت خدماتی است و از طریق آن شرکت وردپرس خودش خدماتی را به صاحبان کسب و کار ارائه می دهد. از جمله خدمات آن می توان به هوش مصنوعی سایت ساز، هاستینگ، ساخت بلاگ، ساخت خبرنامه و حتی خدمات طراحی سایت به صورت سفارشی اشاره کرد. پس این داخل این سایت نباید شما به دنبال لینک دانلود CMS وردپرس باشید و اگر هم برایتان سوال بود که وردپرس، درآمد خودش را از کجا کسب می کند، پاسخ همین سایتی است که الان به شما معرفی کردیم.

سایت های WordPress.com و WordPress.org با یکدیگر چه تفاوتی دارند